JAPAN DAY Leiden 2018

Een Japanse danseres voert een traditionele dans uit.
Nihon buyō no. 1, ASAHO, JAPAN DAY, Stadsgehoorzaal Leiden, Leiden, The Netherlands, 2018, Third Month, Third Day. Copyright © 2018 Alex Hamstra Photography.

Op zaterdag 3 maart werd voor het eerst in Nederland de JAPAN DAY gehouden in de Stadsgehoorzaal te Leiden. Ongeveer 110 Japanse trommelaars, dansers, toneelspelers, musici en verhalenvertellers, amateurs en semi-professionals, kwamen speciaal naar Nederland gevlogen om hun kunsten te vertonen.

(English version of this article: JAPAN DAY Leiden 2018 (English))

JAPAN DAY Leiden 2018

Op deze koude dag in Leiden werden de eerste bezoekers met veel enthousiasme en applaus een warm welkom geheten in de Stadsgehoorzaal door de artiesten uit Japan. De vele geïnteresseerden konden in de zaal genieten van traditionele Japanse muziek, dans, verhalen en toneel en in de foyers deelnemen aan de verschillende workshops. Deze eerste JAPAN DAY in Nederland werd georganiseerd door Japan Cultural Exchange en de Gemeente Leiden. De toegang tot het evenement en deelname aan de workshops waren geheel gratis.

De kunstenaars uit Japan wilden hun kennis van en expertise in de traditionele kunstvormen naar Nederland brengen, maar dan zo dat ze echt in contact konden komen met de deelnemers. Het ging om de uitwisseling van ervaringen, om wederzijds enthousiasme en begrip, en ze wilden ook van het Nederlandse publiek leren.

Optredens op het podium

De middag werd om 14.15u afgetrapt met een optreden van de Kokushikan Wadaiko groep, gevolgd door optredens van de Wadaiko Yoseatsume Group, Hosei University Yosakoi & Sooran Circle, Shamisen Club Mitsudomoe, Kyogen Research Group, Chuo University Calligraphy Group, het koor Mori No Kai, Noda Japan Day en ASAHO.

De traditionele kunsten die te bewonderen waren, waren het taiko drummen, het bespelen van de Tsugaru shamisen (snaarinstrument), de Yosakoi dans, de Nihon buyō (traditionele Japanse dans), Kyōgen (satirische vorm van verhalen vertellen), Shodō (Japanse kalligrafie), Kōdan (traditionele ritmische vorm van verhalen vertellen), zang en straattheater. De optredens liepen de hele middag door en zo rond 17.45u werd de dag afgesloten met een lied gezongen door alle groepen en een gezamenlijke Sooran dans waarbij de toeschouwers ook werden uitgenodigd om mee te dansen.

Workshops

In de foyers konden de bezoekers deelnemen aan een workshop Yosakoi dans, origami, kalligrafie, shamisen spelen, kimono’s maken en Kamishibai (verhalen vertellen met papieren platen). De vrijwilligers van Japan Cultural Exchange traden veelal op als vertalers bij de workshops.

Het was een geweldige middag waarin veel te zien en te doen was. De optredens en workshops werden met veel enthousiasme en plezier verzorgd waarbij de liefde voor hun kunsten voelbaar was.

« van 6 »

Informatie Japan Cultural Exchange

Zie ook:

Copyright © 2018 Alex Hamstra Photography