De reis van Oerol – Floor Vuurboom

Joop Mulder op de Friesland bij zijn afscheid.

Floor Vuurboom is een geboren en getogen Terschellingse, eilandverliefd, gedreven, vrolijk, sociaal, meedenkend, flexibel, gepassioneerd en met een open vizier. Speciaal voor Blikopfestivals.nl heeft ze twee Oerol teksten geschreven. Met Floor! kun je lezen en schrijven, social media aanpakken, communiceren en sparren, pr inzetten, websites onderhouden en samenwerken.

De reis van Oerol

Al zesendertig jaar lang wordt het Oerol festival georganiseerd op Terschelling; festivaleiland. Een reis die elk jaar weer wordt afgelegd door alle betrokken medewerkers. Zelf heb ik vier jaar bij deze organisatie mogen werken, jaren die ik niet zo snel zou vergeten. In de positieve zin van het woord. Hoewel het Oerol festival zelf tien dagen duurt, elk jaar in juni, zit Oerol als medewerker voor velen het gehele jaar door ‘in je systeem’. Het is een reis die elk jaar weer opnieuw begint. En het begint eigenlijk, gek genoeg, met de evaluatie van het festival dat je net met z’n allen hebt georganiseerd, dát wat je met z’n allen hebt neergezet. En dat wat je neerzet, is niet zo maar wat.

Elk jaar is er weer frisse moed, iedereen leert van de festival edities die voor hen liggen, plukt er de vruchten van en staat weer aan de voet van een nieuwe uitdaging. De vaste kern van de winter groeit in het nieuwe jaar weer langzaam uit tot een steeds groter wordende organisatie en transformeert na de komst van alle honderden vrijwilligers uiteindelijk tot een goedlopende, geoliede machine. Iedereen heeft altijd weer ‘die gezonde spanning’ bij de alle ‘eerste keren’: wanneer de Vriendenvoorverkoop online gaat, wanneer die over gaat in de reguliere voorverkoop, wanneer de echte opbouw begint, wat gaat het weer doen?, hoe lopen de voorstellingen? En in een mum van tijd is daar de aftrap van Oerol al; festival dag 1. Iedereen werkt hard en waait uit, vinkt lijstjes af, maakt lange dagen, pikt waar kan het Oerol gevoel mee, geniet van het genietende publiek en zoekt elkaar weer op tijdens het avondeten backstage bij de Westerkeyn. Iedereen zit in dezelfde stroom; van festival dag 1 t/m festival dag 10. En voor je het weet, je hoeft maar met je ogen te knipperen, zit je weer met elkaar en kijk je, verwonderd en trots, terug op wat je met z’n allen hebt neergezet.

Copyright © 2017 Floor Vuurboom